Blahodárné účinky kokosu na lidské zdraví

Kokos má blahodárné účinky na lidské zdraví, ať už je zahrnutý v matraci, na níž spíte, nebo ho pravidelně konzumujete. Dnes si kokos přiblížíme jako potravinu.

Olej získaný z jader zralých kokosových ořechů všeobecně podporuje imunitu, fungování mozku, srdce a štítné žlázy. Jeho konzumace přispívá k ochraně před viry, bakteriemi a infekcemi. Kokosový tuk se v rozumném množství hodí i do redukčního jídelníčku. Oplývá totiž takzvanými MCT – mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem, které organismus ihned zužitkuje a nemusí je tudíž ukládat jako zásobní tuk. Kokos prospívá také lidem, kteří potřebují zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Kokosový olej může být součástí mnoha pokrmů a lze na něm i smažit. Používá se i jako neutrální promašťující, masážní a regenerační kosmetika.

Podpořte svou vitalitu kokosovou vodou

Kokosová voda je podle serveru E-kulturistika.cz ideálním sportovním nápojem. Stojí zde, že obsahuje více draslíku než banán a 15× více tohoto minerálu než většina sportovních nápojů. Kromě toho zahrnuje také vápník, sodík, hořčík a velké množství kyseliny laurové, důležité pro dobrou obranyschopnost organismu. Kokosová voda také urychluje metabolismus a tím napomáhá hubnutí. Je ceněná i v prevenci cukrovky či tvorby ledvinových kamenů, podporuje detoxikaci. Kokosová voda je rovněž nejbohatším přírodním zdrojem cytokininů, látek působících proti stárnutí buněk a tkání. Dá se tak zařadit mezi přírodní anti-ageing prostředky.

Odkud kokos vlastně pochází?

Kokosové palmy se poprvé vyskytly nejspíš v Malajsii. Po objevení Ameriky je španělští kolonizátoři vysadili nejdříve v Mexiku. V současnosti se s nimi můžete setkat po celém světě. Kokosové palmy jsou ve své domovině velmi ceněné a lidé je označují jako „stromy života“. Slouží jim především jako hlavní zdroj tuku ve výživě. Kokos pro moderní matrace se obvykle získává z kůry nedozrálých plodů palem ze Srí Lanky a Indie.