Nejen do matrací. Kokos je skvělý hlavně do žaludku

Kokosové palmy milující moře, písek a tropické podnebí produkují vzácné ořechy, které na nich zrají až 12 měsíců. Kokosová vlákna jsou skvělá do matrací, ale my se dnes podíváme na kosmetické a především kulinářské využití kokosu.

Nasládlá tekutina vytékající z rozbitého kokosového ořechu obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin či fytohormonů. Příznivé účinky kokosové vody oceňují zejména sportovci a všichni, kteří chtějí rychle doplnit energii.

V tuhé bílé dužnině kokosu se nalézá 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Připravuje se z ní zejména kokosová mouka, mléko a olej. Kokosové mléko nahrazuje v kuchyni jak běžné mléko, tak smetanu. Spolu s olejem se hojně využívá také v kosmetickém průmyslu jako součást sprchových gelů, šamponů, tělových mlék, mýdel a podobně.

Největší efekt má kokosový olej

Ze všech produktů získaných z kokosu se nejvíce proslavil kokosový olej. Slučuje totiž nejlepší vlastnosti kokosu. V lidském organismu působí antibakteriálně, proti plísním a kvasinkám, posiluje játra, imunitní systém a snižuje riziko vzniku cukrovky. Kokosový olej pomáhá i při vstřebávání vitamínů a minerálů či při hubnutí. Využívají ho také epileptici, jimž mírní záchvaty i jejich následky. Uplatní se při vaření, pečení i smažení a je podstatný pro ajurvédskou či vegetariánskou kuchyni.

Obrovské kokosové plantáže se nalézají třeba na Filipínách, kde je kokos pro mnohé obyvatele podstatnou částí jídelníčku. Zajímavé je, že dokud tam neproniklo západní stravování, domorodci byli štíhlí a zdraví. Inspirujeme se? Ačkoli v ČR máme jiné tradice, může kokosový skvěle obohatit i náš jídelníček.

Jak se však vyznat v široké nabídce kokosových olejů? Vybírejte oleje vyráběné metodou mokrého mletí při nízkých teplotách, které jsou jakostní, chutné a voňavé (například od společnosti Vitalvibe). Přípustná je ještě metoda rychlého sušení, avšak vyhněte se rafinovanému, tekutému či hydrogenizovanému kokosovému oleji.